Het Huys & De Gouverneur

City Apartments De Gouverneur is gevestigd in een rijksmonument.

In 2011 kochten wij dit mooie rijksmonument.

Wij hebben bijna twee jaar gerestaureerd om het huis de uitstraling te geven die het nu heeft . 

Nadat we ruim 6 jaar met veel passie en plezier een b&b hebben gerund zijn we eind 2019 begonnen met het ombouwen en uitbreiden van de kamers, Vanaf begin 2020 verhuren we de ruimtes als unieke stadsappartementen voor short of long stay.

Een stukje geschiedenis:

In 1800 werd het woonhuis op nummer 25 met inpandig koetshuis bewoond door Petrus Hofstede, de eerste gouverneur van Drenthe.

In zijn functie als gouverneur werd hij getypeerd als een autoritair bestuurder, die echter wel Assen tot culturele bloei wist te brengen.

Bekend waren de door hem gegeven luisterrijke feesten en diners. Hofstede trouwde op 5 maart 1782 met Suzanna Kymmel, samen kregen zij 10 kinderen. Petrus Hofstede en zijn vrouw zijn begraven op de prachtige Noorderbegraafplaats in Assen, op 750 mtr afstand van zijn huis.

De Gouverneur heeft ervoor gezorgd dat Lodewijk Napoleon, de koning van Nederland en de broer van de grote Napoleon, Assen bezoekt en assen op 13 maart 1809 stadsrechten verleent , hoewel assen daarvoor eigenlijk te weinig inwoners telde.

Verder schonk hij Assen het Asserbos , ook wel het Sterrenbos genoemd.