Het Huys & De Gouverneur

City Apartments De Gouverneur is gevestigd in twee rijksmonumenten.

In 2011 kochten wij het pand op nummer 25 en in 2017 het pand op nummer 29.

Op nummer 25 hebben wij bijna 2 jaar gerestaureerd om het te maken zoals het nu is en op nummer 29 hebben we 1 jaar verbouwd.

Nadat we ruim 6 jaar met veel passie en plezier een b&b hebben gerund in beide panden zijn we eind 2019 begonnen met het ombouwen en uitbreiden van de kamers, Vanaf begin 2020 verhuren we 3 unieke stadsappartementen voor short of long stay.

Een stukje geschiedenis:

In 1800 werd het woonhuis op nummer 25 met inpandig koetshuis bewoond door Petrus Hofstede, de eerste gouverneur van Drenthe.

In zijn functie als gouverneur werd hij getypeerd als een autoritair bestuurder, die echter wel Assen tot culturele bloei wist te brengen.

Bekend waren de door hem gegeven luisterrijke feesten en diners. Hofstede trouwde op 5 maart 1782 met Suzanna Kymmel, samen kregen zij 10 kinderen. Petrus Hofstede en zijn vrouw zijn begraven op de prachtige Noorderbegraafplaats in Assen, op 750 mtr afstand van zijn huis.

De Gouverneur heeft ervoor gezorgd dat Lodewijk Napoleon, de koning van Nederland en de broer van de grote Napoleon, Assen bezoekt en assen op 13 maart 1809 stadsrechten verleent , hoewel assen daarvoor eigenlijk te weinig inwoners telde.

Verder schonk hij Assen het Asserbos , ook wel het Sterrenbos genoemd.